Μενού Προϊόντων

Ειδήσεις

Λίστα Επικοινωνίας

Ελπίδες αναγέννησης των καρδιακών κυττάρων μετά από έμφραγμα

Νέα Υόρκη

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι πέτυχε αναγέννηση των κυττάρων του μυοκαρδίου σε πειραματόζωα. Το επίτευγμα αυτό δημιουργεί ελπίδες για πλήρη αποκατάσταση ή βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature Cell Biology, ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Βάιζμαν» του Ισραήλ και του Ινστιτούτου «Βίκτορ Τσανγκ» του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την Μοριακή Βιολόγο Γκαμπριέλε Ντ' Ούβα, βρήκαν έναν τρόπο να «ωθούν» τα καρδιακά κύτταρα να αναγεννώνται, πράγμα που καθιστά αναστρέψιμη την βλάβη μετά από ισχαιμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ άλλα κύτταρα (αίματος, τριχών, δέρματος κ.α.) ανανεώνονται συνεχώς στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καρδιακά κύτταρα. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις στο ζωικό βασίλειο, όπως η σαλαμάνδρα και το ψάρι-ζέβρα που μπορούν να αναγεννήσουν ακόμη και τα καρδιακά κύτταρα τους.

Αυτό έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια διάφορες επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να βρουν έναν ανάλογο βιολογικό μηχανισμό αναγέννησης των καρδιομυοκυττάρων και στους ανθρώπους.

Οι ισραηλινοί και αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βιολογικό ορμονικό μονοπάτι μέσω του οποίου πέτυχαν -με τη βοήθεια της επέμβασης στα κατάλληλα γονίδια- να «πυροδοτήσουν» τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μυοκαρδίου τόσο σε νεαρά, όσο και σε ενήλικα τρωκτικά.

Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από την πρόκληση εμφράγματος σε ένα ποντίκι, αυτό ήταν δυνατό να ανακτήσει σχεδόν όλα τα χαμένα κύτταρα του μυϊκού ιστού της καρδιάς και έτσι να επανέλθει στην υγιή κατάσταση πριν το έμφραγμα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι θα χρειαστεί μια πεντατετία περίπου, ωσότου βεβαιωθούν κατά πόσο κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και στους ανθρώπους μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο.

«Το όνειρο είναι μια μέρα να είμαστε σε θέση να αναγεννούμε τον κατεστραμμένο ιστό της καρδιάς, όπως μια σαλαμάνδρα μπορεί να αναγεννήσει ένα νέο άκρο», συμπληρώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρβεϊ.


Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Ερωτήσεις

Τι είναι οι διαλείποντες καθετηριασμοί;
Τι είναι οι διαλείποντες καθετηριασμοί; Πριν απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, αγαπητοί αναγνώστες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε...
Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;
Κατά πλάκας σκλήρυνση: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε. Τι είναι η κατά πλάκας σκλήρυνση (multiple sclerosis); Η σκλήρυνση...
Τι είναι η ακράτεια υπερπλήρωσης;
Τι είναι η ακράτεια υπερπλήρωσης; Είναι κάθε ακούσια απώλεια ούρων η οποία σχετίζεται με υπερβολική διάταση της ουροδόχου...
Ορισμός της ακράτειας ούρων
Ακράτεια ούρων χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται ακούσια απώλεια ούρων συνεχώς ή κατά διαστήματα. Η...

Χρήσιμοι ιστότοποι-links

Πολιτική και όροι χρήσης

Διαβάστε την πολιτική και τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Επικοινωνία και χάρτης τοποθεσίας

SOLUTION MEDICAL CARE  Εισαγωγή-Εμπορία Ιατρικών Ειδών- Κεντρικό: Γραφεία - Έκθεση Χαλκιδικής 51, 55535, Πυλαία Θεσσαλονίκης, Τ +30 2310 943.313, 2310 303.013, F +30 2310 935.8455 Κεντρική Αποθήκη Πρασακάκη 97 & Σκουφά, 55535, Πυλαία Θεσσαλονίκης  Υποκατάστημα:Μεσσηνίας 21,11526, Αμπελόκηποι Αθήνα, Τηλ:210 6532561, Fax:2109767343
Δείτε τα πλήρη στοιχεία και χάρτη θέσης...