Πως λειτουργεί μια φυσιολογική κύστη;
Τα ούρα παράγονται στα νεφρά μετά από φιλτράρισμα του αίματος και αποτελούν τις άχρηστες ουσίες που ο οργανισμός αποβάλλει. Από τα νεφρά κατεβαίνουν στην κύστη δια μέσου των ουρητήρων (δύο σωληνάκια πού συνδέουν τα νεφρά με την κύστη) και εκεί αποθηκεύονται. Ο κυστικός μυς ( που ιατρικά λέγεται εξωστήρας ), χαλαρώνει όσο η κύστη γεμίζει με ούρα, μέχρι περίπου τα 500 κ.εκ., ενώ η βαλβίδα -ή σφιγκτήρας- της κύστης παραμένει κλειστή, έτσι ώστε δεν χάνουμε ούρα. Όταν λοιπόν η κύστη γεμίσει με ούρα, τότε στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο που φθάνουν εκεί δια μέσου της σπονδυλικής στήλης. Ο εγκέφαλος, εάν θεωρήσει ότι είναι βολικό (εάν δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε κάποια τουαλέτα), αδειάζει την κύστη, εάν όχι, δίνει εντολή στην κύστη να περιμένει και εκείνη συνεχίζει να αποθηκεύει ούρα, ενώ η βαλβίδα της κύστης (σφιγκτήρας) συνεχίζει να είναι κλειστή. Όταν υπάρξουν οι ικανοποιητικές συνθήκες, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή και ανοίγει ο σφιγκτήρας της κύστης, η κύστη συσπάται και τα ούρα βγαίνουν δια μέσου της ουρήθρας.

Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Το 45% των ανδρών και το 25% των γυναικών της τρίτης ηλικίας πλήττει σήμερα η ακράτεια, μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του ατόμου που υποφέρει από το πρόβλημα. Ο όρος ακράτεια περιγράφει την κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ούρων στη διάρκεια άσκησης της καθημερινής δραστηριότητας από την ουρήθρα, χωρίς τη βούληση του ατόμου και μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωουρηθρικά αίτια, είτε σε δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού. Αφορά κατά κύριο λόγο το γυναικείο πληθυσμό, είναι ανεξάρτητη από την ηλικία και μπορεί να σχετίζεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως νευρολογικές παθήσεις, λήψη φαρμάκων, μεταβολικές παθήσεις και κινητικά προβλήματα, αποτελώντας ένα πρόβλημα όχι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικό. Η ακράτεια των ούρων ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα, διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες: α) ακράτεια από προσπάθεια, β) ακράτεια από έπειξη,
γ) μικτού τύπου ακράτεια,
δ) συνεχής ακράτεια και
ε) ακράτεια από υπερπλήρωση.

Τι είναι η Ακράτεια ούρων από έπειξη (Urge incontinence);
Στο είδος αυτό το άτομο ξαφνικά αισθάνεται έντονη την επιθυμία για ούρηση, συνήθως χωρίς εμφανή λόγο. Δεν προλαβαίνει να μετακινηθεί ως την τουαλέτα ούτε να συγκρατηθεί και διαπιστώνει ότι του "φεύγουν" τα ούρα. Το γεγονός οφείλεται σε έντονες ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης, η οποία ονομάζεται ανάλογα με το αίτιο, ασταθής ή υπεραντανακλαστική ή γενικά, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Τα αιτία μπορεί να είναι νευρολογικά (κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα),να αφορούν τις ίδιες τις λείες μυϊκές ίνες της κύστης, να έχουν σχέση με μια φλεγμονή ή ακόμη να είναι και άγνωστα (ιδιοπαθής αστάθεια της κύστης).

Τι είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress incontinence);
Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (Stress Incontinence) στις γυναίκες είναι η κατάσταση εκείνη, όπου η γυναίκα διαπιστώνει απώλεια των ούρων από την ουρήθρα της, όταν κάποια αιτία (βήχας, γέλιο, φτέρνισμα, πήδημα από ύψος, σήκωμα βάρους κτλ.)αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη. Είναι το συχνότερο είδος ακράτειας ούρων στις γυναίκες και έχει σχέση με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους, ενώ στις γυναίκες συντελεί η χαλαρότητα των γενετικών οργάνων και το επίπεδο των οιστρογόνων τους, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με τη βαρύτητα διακρίνουμε τρεις βαθμούς:1ος βαθμός: ακράτεια σε βήχα, τεινεσμό, φτέρνισμα, ανύψωση βάρους.
2ος βαθμός: ακράτεια σε ορθοστασία, έγερση, βάδισμα.
3ος βαθμός: ακράτεια κατά τη διάρκεια της κατάκλισης.

Τι είναι η Μεικτού τύπου ακράτεια των ούρων (Urge και Stress incontinence);
Πρόκειται για συνύπαρξη των δύο παραπάνω καταστάσεων. Το είδος αυτό απαντά συχνότερα στις γυναίκες.
Τι είναι η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων;
Η επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται ως "έντονη επιθυμία για ούρηση που ακολουθείται από διαφυγή ούρων από την ουρήθρα χωρίς να το θέλουμε". Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογική αιτία, σε κάποια νευρολογική νόσο, σε ουρολοίμωξη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής. Η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων οφείλεται είτε σε σπασμό της κύστης χωρίς την θέλησή μας (αστάθεια) είτε σε έντονη επιθυμία για ούρηση μικρής ποσότητας ούρων (υπερευαισθησία της κύστης). Στην επιτακτική ακράτεια σχεδόν πάντα προηγείται συχνουρία και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει πόνος, ψευδοδυσουρία, διαφυγή ούρων μετά από γέλιο, βήχα, ανύψωση βάρους. Αρκετές φορές παρατηρείται και κατά την διάρκεια της συνουσίας.

Τι είναι η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων;
Η επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται ως "έντονη επιθυμία για ούρηση που ακολουθείται από διαφυγή ούρων από την ουρήθρα χωρίς να το θέλουμε". Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογική αιτία, σε κάποια νευρολογική νόσο, σε ουρολοίμωξη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής. Η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων οφείλεται είτε σε σπασμό της κύστης χωρίς την θέλησή μας (αστάθεια) είτε σε έντονη επιθυμία για ούρηση μικρής ποσότητας ούρων (υπερευαισθησία της κύστης). Στην επιτακτική ακράτεια σχεδόν πάντα προηγείται συχνουρία και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει πόνος, ψευδοδυσουρία, διαφυγή ούρων μετά από γέλιο, βήχα, ανύψωση βάρους. Αρκετές φορές παρατηρείται και κατά την διάρκεια της συνουσίας.

Τι είναι η πρόπτωση της μήτρας;
Η πρόπτωση της μήτρας, ή "χαλάρωση", έχει διαφορά από την κυστεορθοκήλη. Η κυστεορθοκήλη είναι όταν "πέσουν" η ουροδόχος κύστη ή/και το ορθό, ενώ η χαλάρωση της μήτρας, ή πρόπτωση της μήτρας, είναι όταν η μήτρα χάσει την δυνατότητα της στήριξης από τα κοιλιακά τοιχώματα, και κατέβει πιο χαμηλά.

Τι είναι οι κολπικές ταινίες ακράτειας;
Είναι μια νέα χειρουργική επέμβαση, για τις περιπτώσεις γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια. Tοποθετηθούνται στη μέση ουρήθρα σαν ταινία ελεύθερης τάσης αλλά και στον αυχένα της κύστης με τάση.

Τι είναι η κολπική ταινία ακράτειας Remeex;
Είναι μια νέα χειρουργική επέμβαση, για αποτελέσματα που κρατάνε μια ζωή για όλες τις περιπτώσεις γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια. Σετ κολπικής ταινίας ρυθμιζόμενης τάσης, με εμφυτεύσιμο ρυθμιστή τάσης από πολυπροπυλένιο και βίδα τιτανίου. Τo Remeex είναι μια ταινία ελεύθερης ή ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΑΣΗΣ. Μπορεί να τοποθετηθεί στη μέση ουρήθρα σαν ταινία ελεύθερης τάσης, αλλά και στον αυχένα της κύστης με τάση. Μπαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια, καθώς και σε ακράτεια τύπου ΙΙ, ακράτεια τύπου III,και μικτού τύπου ακράτεια. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι ότι η ρύθμιση της ταινίας δεν γίνεται την ώρα του χειρουργείου, υπό την πίεση του χρόνου και του οιδήματος, αλλά τις επόμενες ημέρες (μέγιστο 5 ημέρες), και το ποσοστό επιτυχίας ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις να φτάνει το 98%,ενώ δεν υπάρχει κόστος για την πιθανή επαναρύθμιση που μπορεί να χρειαστεί και μετά την παρέλευση αρκετών ετών, μιας και αυτή γίνεται σε 5 λεπτά στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς να νοσηλευτεί η ασθενής.(Σε αντίθεση με τα άλλα συστήματα όπου πρέπει να ξαναγίνει χειρουργική επέμβαση).

Τι είναι η νευρογενής κύστη;
Μια βλάβη στον νωτιαίο μυελό, από τραυματισμό ή παθολογικά αίτια (π.χ.σκλήρυνση κατά πλάκας, όγκος, κ.α) μπορεί να οδηγήσει σε παραπληγία ή τετραπληγία. Η κατάσταση αυτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται από σοβαρές και ποικίλες διαταραχές της ούρησης λόγω της νευρογενούς ουροδόχου κύστεως, δηλ. της ουροδόχου κύστεως της οποίας η νεύρωση έχει βλάβη.

Τα άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία έχουν προβλήματα ούρησης;
Μια βλάβη στον νωτιαίο μυελό,από τραυματισμό ή παθολογικά αίτια (π.χ.σκλήρυνση κατά πλάκας, όγκος, κ.α) μπορεί να οδηγήσει σε παραπληγία ή τετραπληγία. Η κατάσταση αυτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται από σοβαρές και ποικίλες διαταραχές της ούρησης λόγω της νευρογενούς ουροδόχου κύστεως, δηλ. της ουροδόχου κύστεως της οποίας η νεύρωση έχει βλάβη.

Τι είναι η ακράτεια υπερπλήρωσης;
Είναι κάθε ακούσια απώλεια ούρων η οποία σχετίζεται με υπερβολική διάταση της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι η κύστη δε μπορεί να συσπαστεί αποτελεσματικά είτε στο ότι η ουρήθρα εχει για κάποιο λόγο στένωση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατακράτηση- επίσχεση ούρων στην κύστη. Η κύστη συλλέγει ούρα έως ότου γεμίσει υπερβολικά. Η αυξημένη ενδοκυστική πίεση τότε προκαλεί μη ηθελημένη, αυτόματη διαφυγή ούρων. Επειδή συχνά η διαφυγή των ούρων γίνεται υπό μορφή σταγόνων η ακράτεια αυτή περιγράφεται και ως ακράτεια υπό μορφή σταγόνων.
Τα πιθανότερα αίτια της ακράτειας από υπερπλήρωση είναι:
Α) Άτονος εξωστήρας ή δυσενέργεια εξωστήρα και σφιγκτήρα της κύστης.
Β) Ειδικότερα στους άντρες υπερμεγέθης αδένας του προστάτη.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ακράτεια πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, διαρροή, και παλινδρόμηση των ούρων στους ουρητήρες.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της μορφής ακράτειας είναι:
1. Δυσκολία να ξεκινήσει κάποιος να ουρήσει ή να έχει μια συνεχή ροή.
2. Απώλεια ούρων με μορφή σταγόνων μετά την ούρηση ή στο μεσοδιάστημα
3. Καταβολή ιδιαίτερης προσπάθειας για ούρηση.
4. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Ποια μέθοδος κένωσης της κύστεως είναι η ενδεδειγμένη κάθε φορά;
Τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι εξατομικευμένα. Θα παίξουν ρόλο:
1. Ο συγκεκριμένος τύπος της νευρογενούς κύστεως.
2. Η γενικότερη αποκατάσταση του ατόμου.
3. Η φυσική κατάσταση του ατόμου.
4. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου.

Ποια είναι τα βασικά συστήματα ουροσυλλογής;
1. Οι πεοκαλύπτρες
2. Τα νέα ειδικά σερβιετάκια,και
3. Οι διαλείποντες καθετηριασμοί.
Το πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών είναι το μόνο με το οποίο η ούρηση προσομοιάζει με τον τρόπο που γίνεται κάτω από συνθήκες σωματικής ικανότητας. Σύμφωνα με τις σοβαρές οργανώσεις του εξωτερικού οι διαλείποντες καθετηριασμοί είναι η πιο ασφαλής μέθοδος που εγγυάται την ποιότητα ζωής και την μακροβιότητα.

Τι είναι οι διαλείποντες καθετηριασμοί;
Οι διαλείποντες καθετηριασμοί αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστεως. Μπορεί να εφαρμοσθούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων (όχι όμως σε όλες) και να συνδυάσουν με ιδανικό τρόπο τους καθαρά "ιατρικούς" αλλά και κοινωνικούς - προσωπικούς στόχους του κάθε ατόμου. Οι διαλείποντες καθετηριασμοί γίνονται από το ίδιο το άτομο ή από ένα βοηθό (κατά προτίμηση πάντα το ίδιο) αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα. Η κύστη καθετηριάζετε για λίγα λεπτά και αμέσως μετά αφαιρείται ο καθετήρας. Η μεγάλη ποικιλία ειδικών καθετήρων στην αγορά εξασφαλίζει την επιλογή του ιδανικού καθετήρα για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν καθετήρες με ειδικά περιτυλίγματα που εξασφαλίζουν την "no touch" τεχνική, καθετήρες αυτολιπαινόμενοι (υδρόφιλοι) για την ατραυματική διέλευση της ουρήθρας, καθετήρες διαφόρων μεγεθών, σκληρότεροι ή μαλακότεροι, γυναικείοι ή ανδρικοί. Η επιλογή του κατάλληλου καθετήρα πολλές φορές αποτελεί το κλειδί της λειτουργικής ανεξαρτησίας του ατόμου όσον αφορά στους αυτοκαθετηριασμούς της κύστεως.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι ιδανικοί οι διαλείποντες καθετηριασμοί;
Είναι μέθοδος ιδανική για τις περιπτώσεις εκείνες που η κύστη είναι χαλαρή, δεν αδειάζει μόνη της και η ακράτεια οφείλεται σε υπερπλήρωση της. Επίσης σε νευρολογικές παθήσεις, βλάβες στον νωτιαίο μυελό, εγχειρήσεις στην πύελο κτλ. Η κύστη και ο σφιγκτηριακός της μηχανισμός δεν συνεργάζονται στη φάση της ούρησης, ώστε να αδειάζουν όλα τα ούρα. Χρησιμοποιώντας λεπτούς, αποστειρωμένους, αυτολιπαινόμενους πολλές φορές καθετήρες μιας χρήσης μπορεί το άτομο, συνήθως μόνο του να υποκαταστήσει το φυσιολογικό άδειασμα της κύστης, αδειάζοντάς την ανάλογα με την περίπτωση 4-6 φορές το 24ωρο.Εκτός από την απαλλαγή από τις διάφορες επιπλοκές της κατακράτησης των ούρων στην κύστη (λοιμώξεις, λιθίαση κτλ.) απαλλάσσεται παράλληλα και από την ακράτεια. Αυτό συμβαίνει γιατί σπάνια τα ούρα φθάνουν σε μεγάλη ποσότητα, εφόσον προηγείται το άδειασμά της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποια τα πλεονεκτήματα των καθαρών διαλειπόντων καθετηριασμών;
1. Μείωση συμπτωματικών ουρολοιμώξεων.
2. Μείωση σχηματισμού λίθων στην κύστη ή τους νεφρούς.
3. Μείωση του ποσοστού σχηματισμού συριγγίων ουρήθρας.
4. Μείωση του ποσοστού εμφάνισης κακοηθών εξεργασιών της κύστεως.
5. Δυνατότητα ανάπτυξης εγκράτειας.
6. Δυνατότητα σεξουαλικής ζωής.
7. Ο πιο "φυσιολογικός" τρόπος κένωσης μιας νευρογενούς κύστεως. Πλήρης κένωση χωρίς υπόλειμμα σε χρόνο που επιλέγει το άτομο.
8. Διατηρούνται χαμηλές οι πιέσεις στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστεως και για αυτό δε συμβαίνει παλινδρόμηση ούρων και μικροβίων στο άνω ουροποιητικό σύστημα.

Ο μόνιμος καθετήρας Foley στην κύστη δημιουργεί επιπλοκές;
Η λύση του μόνιμου καθετήρα Foley στην κύστη έχει πολλές επιπλοκές (λοιμώξεις, αιματουρίες, κακώσεις, αποφράξεις, λιθίαση κτλ.) και βρίσκει εφαρμογή σε ακραίες καταστάσεις, όπως π.χ. υπερήλικα και δυσκίνητα άτομα, αποκλεισμός χειρουργικής αποκατάστασης για διάφορους λόγους κτλ.)

Ποιοι χρειάζονται τους διαλείποντες καθετηριασμούς;
Διαλείποντες καθετηριασμούς (Δ.Κ.) δεν χρειάζονται μόνο οι ασθενείς με τραυματικές κακώσεις νωτιαίου μυελού, αλλά και ασθενείς με νευρογενή κύστη λόγω κατά πλάκας σκλήρυνσης, μηνιγγομυελοκήλης, σακχαρώδη διαβήτη, ή εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες παθήσεις. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νευρογενής κύστη ασθενών με τραυματική κάκωση Νωτιαίου μυελού είναι η πιο "ατίθαση" του είδους, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τον ασθενή και από τον θεράποντα Ουρολόγο.
Η ομάδα αυτή των ανθρώπων (με νευρογενή κύστη λόγω τραυματικής κάκωσης νωτιαίου μυελού) είναι ακριβώς αυτή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από διαλείποντες καθετηριασμούς σε σύγκριση με τους ασθενείς με νευρογενή κύστη από άλλη αιτία.

Τι είναι οι αυτολιπαινόμενοι καθετήρες;
Οι αυτολιπαινόμενοι καθετήρες είναι υδρόφιλοι καθετήρες που μελετήθηκαν για να βελτιώσουν τη διαλείπουσα διαδικασία του καθετηριασμού. Έχουν μια τέλεια, υδρόφιλη, μαλακή και ομαλή επιφάνεια, στην οποία ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δεν εμφανίζει κανένα σημάδι ατέλειας. Αυτό επιτρέπει συχνή εφαρμογή χωρίς τριβή και τραυματισμό στον ευαίσθητο βλεννογόνο υμένα της ουρήθρας.

Γιατί να χρησιμοποιώ αυτολιπαινόμενους καθετήρες
Διότι η υδρόφιλη λίπανση ελαχιστοποιεί τις τριβές ανάμεσα στον καθετήρα και την ουρήθρα κι έτσι ελαττώνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος τραυματισμού στον ευαίσθητο βλεννογόνο υμένα της ουρήθρας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω καθετηριασμό;
Αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας ανάλογα με την πάθηση που έχετε, πόσα υγρά πίνετε και τι φάρμακα παίρνετε. Συνήθως όμως πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 4 φορές ημερησίως.

Όταν κάνω καθετηριασμό πρέπει να πλένομαι συνεχώς με αντισηπτικά ;
Όχι. Πρέπει να πλένετε την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, μια φορά την ημέρα με ένα ουδέτερο απαλό σαπούνι. Το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να κάνει ζημιά στη φυσική βακτηριακή χλωρίδα που σας προστατεύει από τις μολύνσεις.

Τι κάνω αν ο καθετήρας δεν μπαίνει στην κύστη;
Μπορεί να συμβεί επειδή μερικές φορές ο σφιγκτήρας είναι κλειστός. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χαλαρώσετε, βήχοντας ελαφρά είτε παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Μόλις τα κάνετε αυτά ξαναδοκιμάστε και θα δείτε ότι θα έχετε αποτέλεσμα.

Πότε θεωρείται ότι έχω ουρολοίμωξη;
Στο γενικό πληθυσμό ουρολοίμωξη θεωρείται η ανάπτυξη μικροβίων >100.000ml στην ουροκαλλιέργεια. Στα άτομα όμως με νευρογενή κύστη που εκτελούν διαλείποντες καθετηριασμούς θεωρούμε θετική την ουροκαλλιέργεια μόνο όταν συνδυάζεται και με συμπτώματα και μόνο τότε χορηγούμε αντιβίωση. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που δυστυχώς πολύ συχνά βλέπουμε οδηγεί με ακρίβεια στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και στην μη χρησιμότητα πλέον του αντιβιοτικού.

Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων;
Οι διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί ,είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος για το άδειασμα της κύστης και μειώνει τη πιθανότητα ουρολοίμωξης από κατακράτηση των ούρων. Με κάθε αυτοκαθετηριασμό σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να εισάγουμε μικρόβια στην κύστη. Αυτός ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μικρότερος με τους αυτοκαθετηριασμούς παρά με το μόνιμο καθετήρα. Εάν έχουμε μόνιμο καθετήρα θα πρέπει να φροντίζουμε να τον κρατάμε καθαρό, όπως επίσης και τον ουροσυλλέκτη.Η οξινοποίηση των ούρων είναι μια πολύ σημαντική μέθοδος στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.Αυτό μπορεί να γίνει με τη χορήγηση βιταμίνης C, (να πίνουμε για παράδειγμα πολλούς χυμούς πορτοκαλιών.)

Διαταράσσεται η στυτική λειτουργία με τους διαλειπόντες καθετηριασμούς;
Η ουροσυλλογή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργάνωση της ποιότητας ζωής και για αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής συμπεριφοράς. Η απουσία των επιπλοκών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια υγιεινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Η επιλογή ενός συνδυασμού προγραμμάτων ουροσυλλογής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση ενός κομψού και συγκρουσιακού τρόπου ζωής. Το σωστό σύστημα ουροσυλλογής συνεπάγεται την απουσία όλων των γνωστών επιπλοκών της παράλυσης: είναι το τέλος του ιδρώτα, των συμπτωμάτων των ουρολοιμώξεων, των εκρήξεων της autonomic dysreflexia και των διαταραχών της θερμορύθμισης.
Οι συνέπειες των ορθολογικών επιλογών συστημάτων ουροσυλλογής δε φαίνονται αμέσως. Χρειάζονται μήνες, ίσως και χρόνος, για να φανεί η βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Η ζωή κάτω από συνθήκες αναπηρίας είναι ήδη βεβαρημένη και, για αυτό, ακόμη και οι ευεργετικές παρεμβάσεις δύσκολα διακρίνονται. Είναι πολλοί οι άνθρωποι με αναπηρίες που φοβούνται πως, εάν μπουν στο πρόγραμμα των διαλειπόντων καθετηριασμών, ενδέχεται να διαταραχθεί η σεξουαλική τους ζωή και η στυτική λειτουργία.
Η στυτική λειτουργία δε διαταράσσεται. Αντιθέτως, βελτιώνεται θεαματικά. Η βελτίωση οφείλεται στη βελτίωση της υγείας, αλλά και στο ότι οι καθετηριασμοί, ως τεχνική, βελτιώνουν την ποιότητα των στύσεων.
Για πολλούς, ο καθετηριασμός θεωρείται ανατριχιαστικός. Όμως, με τους σύγχρονους αυτολιπαινόμενους καθετήρες, οι τριβές μειώνονται κατά 98% κα για αυτό οι καθετηριασμοί είναι απολύτως ασφαλείς και δεν προκαλούν επιπλοκές.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;
Η κατά πλάκας σκλήρυνση (ΚΠΣ), είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η ηλικία κατά την οποία γίνεται η διάγνωση είναι μεταξύ 20 και 50 ετών. Στην ΚΠΣ το περίβλημα το οποίο καλύπτει τα νεύρα, η μυελίνη, καταστρέφεται και το νεύρο παθαίνει βλάβη. Ο ρόλος της μυελίνης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία και την ορθή λειτουργία του νεύρου. Επιτρέπει την γρήγορη μεταβίβαση των νευρικών μηνυμάτων. Όταν η μυελίνη και οι νευρικές ίνες πάθουν βλάβη, τα μηνύματα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο για να κινήσουν για παράδειγμα ένα μέλος του σώματος, δεν μεταδίδονται σωστά με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα κινητικότητας. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα όταν μηνύματα που έχουν σχέση με την αίσθηση μεταφέρονται από ένα μέρος του σώματος προς τον εγκέφαλο.

Έχουν σχέση οι ουρολοιμώξεις με τη Σ.Κ.Π;
Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές στα άτομα με σκλήρυνση. Μπορεί να μην μας δίνουν συμπτώματα (ασυμπτωματικές), αλλά μπορεί να είναι συμπτωματικές προκαλώντας πόνο, τσούξιμο και πυρετό ,και συνήθως οφείλονται στην αδυναμία της κύστης να αποβάλλει εντελώς τα ούρα δηλαδή την κατακράτηση των ούρων. Τα ούρα που μένουν αποτελούν ιδανική "τροφή" και έδαφος για τους μικροοργανισμούς. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της διαταραγμένης λειτουργίας της κύστης ενώ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μία ήδη προβληματική κύστη. Είναι σχετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν αφού τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για να τις θεραπεύσουν ενώ η πρόγνωση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας(ΣΚΠ):
· Αδυναμία ή προβλήματα κινητικότητας
· Μουδιάσματα
· Έλλειψη συντονισμού των κινήσεων
· Απώλεια της ισορροπίας
· Προβλήματα της όρασης
· Ακράτεια ούρων.Οι διαταραχές της ούρησης εξαρτώνται από ποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει προσβληθεί από τη νόσο
· Γνωστικά προβλήματα
· Αλλαγές της διάθεσης
· Κούραση
· Δυσκολίες της ομιλίας

Έχω ΣΚΠ και μου φαίνεται ότι έχω κάποιο πρόβλημα με την κύστη μου;
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο (περισσότερο από 67%) τα άτομα με ΣΚΠ να παρουσιάζουν προβλήματα ούρησης. Μερικές φορές μάλιστα η πάθηση εμφανίζεται ακριβώς με τέτοιου είδους διαταραχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι πάσχουν από ΣΚΠ έχουν και προβλήματα με την ούρησή τους. Τα συμπτώματα είναι συνήθως βασανιστικά και προκαλούν προβλήματα υγιεινής, ιατρικής και ψυχολογικής υφής, περιορίζοντας σημαντικά τις περισσότερες φορές τις κοινωνικές, επαγγελματικές και σεξουαλικές δραστηριότητες. Τα περισσότερα προβλήματα ούρησης μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία και να αποφευχθούν οι επιπλοκές από το ουροποιητικό.

Ποιος είναι ο πιο συχνός τύπος νευρογενούς κύστης στην ΣΚΠ
Ο πιο συχνός τύπος νευρογενούς κύστης στην ΣΚΠ είναι η μικρή, σπαστική κύστη που μερικές φορές αναφέρεται και σαν αδυναμία της κύστης να κατακρατήσει ούρα και οφείλεται στην διαταραχή των συνδέσεων εγκεφάλου-νωτιαίου μυελού. Τέτοιος τύπος διαταραχής παρουσιάζει συμπτώματα αυξημένης συχνότητας, επιτατικής ούρησης, σταγονοειδούς διαφυγής και/ή ακράτειας. Δεύτερος τύπος είναι η μεγάλη, χαλαρή κύστη λόγω απομυελίνωσης στο κέντρο της ούρησης στον νωτιαίο μυελό. Η διαταραχή αυτή αναφέρεται και σαν αδυναμία εκκενώσεως της κύστης και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι: αυξημένη συχνότητα, επιτακτική ούρηση, σταγονοειδής διαφυγή (συνήθως λόγω υπερχείλισης), επίσχεση και ακράτεια. Ο τρίτος τύπος είναι η δυσυνεργική κύστη όπου η διαταραχή συνδέεται με αδυναμία συνεργασίας (συγχρονισμού) μεταξύ της σύσπασης του τοιχώματος της κύστης και της χάλασης του σφιγκτήρα. Στην διαταραχή αυτή είτε συσπάται η κύστη ενώ ο σφιγκτήρας παραμένει κλειστός οπότε ο ασθενής παρουσιάζει αρχικά επιτακτική ούρηση και μετά αδυναμία έναρξης της ούρησης, είτε χαλάται η κύστη ενώ ο σφιγκτήρας παραμένει ανοιχτός καταλήγοντας σε διαφυγή μικροποσοτήτων ούρων ή ακράτεια. Η ανωτέρω διαταραχή της κύστης συνήθως παρουσιάζεται στα πλαίσια σπαστικής ή χαλαρής κύστης.

Τι είναι η μυελομηνιγγοκήλη;
Η μυελομηνιγγοκήλη είναι μια περίπλοκη γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης. Στην περίπτωση της μυελομηνιγγοκήλης κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, αλλά αντίθετα παραμένουν ανοικτοί. Αυτή η ανάπτυξη λαμβάνει χώρα τις τρεις πρώτες βδομάδες της κυήσεως. Δεν είναι απόλυτα γνωστό ποια αιτία προκαλεί την μυελομηνιγγοκήλη, αλλά κληρονομικοί και γενικότεροι περιβαντολλογικοί παράγοντες επηρεάζουν. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Β και το φυλλικό οξύ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου. Για αυτό προτείνεται συχνά σε γυναίκες που κυοφορούν η λήψη φυλλικού οξέος. Η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος έχει μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της μυελομηνιγγοκήλη κατά 30% περίπου τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Υπάρχουν δύο τύποι μυελομηνιγγοκήλης: δυσχιδής ράχη και κυστική μυελομηνιγγοκήλη.

Τι είναι η Νόσος Αλτσχάϊμερ
Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια μορφή άνοιας. Άνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σημαντική μείωση των διανοητικών λειτουργιών του ασθενή όπως για παράδειγμα μείωση της μνήμης, της κρίσης και διαταραχή του λόγου Όλοι οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα την ίδια βαρύτητα. Επίσης ποικίλει ο βαθμός με τον οποίο τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή αυξάνουν σε αριθμό καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.
Τα περισσότερα από τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανισθούν περιγράφονται παρακάτω:
· Μείωση μνήμης, ικανότητας εκμάθησης και προσοχής
· Μείωση ικανότητας κρίσης και λήψης αποφάσεων.
· Μείωση της ικανότητας να χρησιμοποιεί την κατάλληλη λέξη ή φράση.
· Μείωση της ικανότητας εκτέλεσης μαθηματικών πράξεων.
· Αποπροσανατολισμός: χάνεται, δεν μπορεί να βρεί τον δρόμο για το σπίτι.
· Μείωση συντονισμού των κινήσεων: αδυναμία να εκτελέσει επιδέξιες κινήσεις.
· Αλλαγές στην προσωπικότητα: το εξωστρεφές άτομο μπορεί να γίνει εσωστρεφές, το στοργικό άτομο μπορεί να γίνει αδιάφορα, ή καχύποπτο και ευερέθιστο.
· Αλλαγές στο συναίσθημα, που περιλαμβάνουν ανησυχία, μελαγχολία και υπερκινησία
· Ακράτεια ούρων.
· Ακράτεια κοπράνων

Όλοι οι ουρολόγοι ασχολούνται με τις παραπάνω παθήσεις;
Παρόλο, που όλοι οι ουρολόγοι εκπαιδεύονται σε όλες τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, η πρόοδος της επιστήμης και η μεγάλη εξειδίκευση που υπάρχει, αλλά και η σπανιότητα ορισμένων παθήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ορισμένες υποειδικότητες της ουρολογίας, στις οποίες εξειδικεύονται οι ουρολόγοι.
Αυτές είναι:
η ανδρολογία,
η παιδιατρική ουρολογία,
η ογκολογική ουρολογία
η ενδοσκοπική ουρολογία,
η γυναικολογική ουρολογία, που ασχολείται με τα προβλήματα της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας των γυναικών και κύρια με τις ακράτειες ούρων και τις επιπλοκές των γυναικολογικών επεμβάσεων,
η νευροουρολογία, που ασχολείται με τα ουρολογικά προβλήματα των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις.

Τι είναι η κήλη;
Όταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα. Όπως μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου), έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι, σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου και του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στο σάκο. Η κήλη είναι δυνατόν να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση. Και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πιθανόν να εμφανίσουν κήλη. Μπορεί κάποιος να γεννηθεί με κήλη (εκ γενετής) ή να την αναπτύξει με το πέρασμα του χρόνου. Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε η κήλη μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της.
